Lubię mazurkową tradycję.
Składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej
- łyżka kwaśnej śmietany 18%
- 1 żółtko
- 50 g cukru pudru
- 100 g zimnego masła
Masło zagniatamy z mąką, następnie dodajemy resztę i ugniatamy, aż masa będzie zwięzła.
Formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wybraną formę (u mnie sylikonowa), wykładamy papierem do pieczenia (chyba, że jest sylikonowa). Ciasto rozwałkowujemy lub ścieramy na dużym oczku tarki, dokładnie dopasowujemy do formy, pamiętając o rantach czyli boczkach - dzięki nim, nasze nadzienie nie wypłynie poza ciasto. Nakuwamy widelcem.
Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut.
Składniki na masę kawową:
- około 200 g masy kajmakowej
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej
- łyżka masła
Masło miksujemy z masą kajmakową.
Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody, po czym dodajemy do masy i znów miksujemy.
Schładzamy, a następnie umieszczamy na spodzie i ozdabiamy - ja użyłam herbatników.
Smacznego :)
Wspaniałych i pogodnych Świąt Wielkanocnych, chwil przepełnionych wiarą i miłością, a także zawsze radosnego i wiosennego nastroju.<3
OdpowiedzUsuń