W końcu powstała, tarta wytrawna. Ulepiona w kuchni, a na dodatek udało się ją zjeść razem z Agą.
Ciekawa opcja na obiad.
Składniki na spód:
- 1 żółtko
- 120 g masła zimnego
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej 720
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 spory płat pstrąga (może być łosoś)
- 1 mały brokuł
- 1 małe opakowanie śmietany 18%
- 2 jajka
- sól i pieprz
- 1 łyżka majonezu
- odrobina mleka
Wykonanie:
Z ciastem na tarte postępujemy jak z tartą słodką. Zagniatamy i wkładamy do lodówki, a potem w formie do tarty pieczemy.
Pstrąga doprawiamy, zawijamy w folię i pieczemy go przez 15 min w 200 stopniach - jest go później łatwiej obrać.
Rybę, różyczki brokuła układamy na tarcie. Śmietanę, majonez, jajka i przyprawy, mieszamy razem. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy odrobinę mleka. Masę wylewamy na tartę i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 150 stopniach przez około 20 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz