poniedziałek, 9 lutego 2015

Bagietka (przepis rozszerzony)

Obecnie jestem zakochana w książce Piotra Kucharskiego "Chleb - domowa piekarnia". Jestem na etapie robienia zakwasu i eksperymentowani z przepisami z tej książki. Pierwsze były bagietki, bo książka dotarła do mnie tuż po wpisie o ostatnich bagietkach.
Domowy chleb...
Zapach...
Smak...
Robi się nieziemsko :)

Składniki:

Podmłoda:

  • 250 g mąki pszennej typ 750
  • 250 ml wody
  • 2 g drożdży
Cisato właściwe:
  • 470 g podmłody
  • 300 g wody
  • 10 g drożdży
  • 600 g mąki pszennej typ 750
  • 2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać i odtawić na 12-16 godzin. 
Gdy przystępujemy do właściwego robienia ciasta, łączymy drożdże z wodą potem mąką i solą.
Dodac podmłodę i zagniatać przez około 5 minut. Ciasto ma być sprężyste i nie kleić się do rąk, dlatego warto podsypywać podczas zagniatania mąką.
Odstawić na 2 - 3 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto powinno podwoić swoją objętość, ale jeżeli zrobi to więcej razy będzie super.
Ciasto lekko zagnieść i podzielić na 4 części.
Uformować 4 bagietki i odstawić na ściereczce, oddzielając każdą bagietkę.
Odsatwić na kolejne 2 godziny  do tak zwanego garowania.
Piekatnik rozgrzać do 250 stopni.
Nacięte bagietki wstawiamy do wcześniej spryskanego wodą piekarnika (zapewnia chrupką skórkę) na 20 - 25 minut.
Po tym czasie należy je wyjąć z piekarnika i studzić na kratce - muszą odparować. 




Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz