Trochę zmodyfikowany przepis z bloga Doroty
U mnie wersja razowa.
Skladniki na 12 szt.:
- 100 g mąki tortowej
- 200 g mąki razowej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody
-0,5 szkl. cukru
- 100 g wiórek kokosowych
- 1/3 szkl mleka
- 300 g szkl jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g masła (rozpuszczonego w kąpieli wodnej, ostudzonego).
- wiórki i biała czekolada do dekoracji.
Wykonanie:
Składniki mokre i suche wymieszać w osobnych miskach. Następnie połączyć wszysktie skadniki. Gdyby ciasto bylo za gęste, i trudne do wymieszania nalezy dolać odrobinę mleka. Gtowe ciasto ma konsystencję gęstą, trudno odrywa się od łyżki.
Wyłożyć foremkę papilotkami, następnie napełnić papilotki ciastem, mniej więcej 3/4 wysokości.
Piec 15-20 min, w temp. 200 stopni.
Po ostudzeniu babeczek, rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej. Każdą mufinkę polać czekoladą i obsypać wórkami.
Gotowe.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz