wtorek, 29 września 2009

Black Forest Cake




Przepis mam z uwielbianej przeze mnie strony Moje wypieki(www.mojewypieki.blox.pl)
Dorotus76 ukłony!

To mój pierwszy w życiu tort, z dedykacją. Powiem tak... kto nie spróbuje, ten się nie przekona. Jest fantastyczny. Planuję już mój kolejny raz!

Składniki:


CIASTO:

* 150 g gorzkiej czekolady, roztopionej
* 150 g miękkiego masła
* 150 g cukru
* 6 jajek
* 150 g mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* troszeczkę soli

Rozpuszczamy czekoladę w mikrofali (bądź w kąpieli wodnej) i jeszcze lekko ciepłą łączymy mikserem z miękkim masłem. Gdy masa jest gładka wbijamy dodajemy kolejno żółtka i cukier. Wszystko musi mieć jednolitą konsystencję. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. W osobnej misce ubijamy sztywną pianę z białek z dodatkiem soli. Następnie do czekoladowej (bardzo gęstej) masy dodajemy powoli pianę z białek. Ciasto dzielimy na 3 równe części i pieczemy w tortownicy (ja używam teflonowej, nie smarowałam jej tłuszczem) o średnicy 22 cm, w temperaturze 180 stopni przez 12 minut. Każdy z placków wyjmujemy od razu po upieczeniu. Czekamy, aż ostygną.


SYROP DO NASĄCZANIA CIASTA:

* 1/2 szklanki kompotu z wiśni (w moim przypadku to syrop z zalewy, w której były wiśnie mojej mamy)
* 1 łyżeczka olejku waniliowego
* można też dodać likier wiśniowy

Mieszamy wszystkie składniki syropu.

MASA WIŚNIOWA:
* 1 szklanka syropu (lub kompotu) z wiśni
* 2 łyżki cukru
* 2 łyżki skrobii ziemniaczanej
* 1 łyżeczka olejku waniliowego
* 700 g wiśni z syropu (mogą też być świeże, zamrożone)

Syrop wlewamy do garnka, dodajemy cukier, olejek waniliowy, skrobię ziemniaczaną i stawiamy na ogień. Masa musi mieć konsystencję gęstego kisielu. Następnie dodajemy wiśnie, mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.

MASA ŚMIETANOWA:
* 750 ml śmietany kremówki (30%)
* 2 łyżki cukru pudru
* 1,5 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuszczany w minimalnej ilości wrzątku, dokładnie mieszamy, aż się rozpuści. Śmietanę (wcześniej dobrze schłodzoną!) ubijamy mikserem na sztywno, dodajemy cukier puder oraz jeszcze ciepły roztwór żelatynowy. Dokładnie mieszamy mikserem.

DEKORACJA:
* 50 g gorzkiej czekolady
* wiśnie do dekoracji

Pierwszy blat układamy na talerzu, nasączamy syropem, smarujemy połową masy wiśniowej oraz nakładamy 1/4 masy śmietanowej i przykrywamy kolejnym blatem. Powtarzamy czynność (syrop,masa wiśniowa, śmietanowa) i przykrywamy trzecim plackiem, który też nasączamy syropem. Całość smarujemy masą śmietanową (wierzch i boki), zakrywając dokładnie ciasto. Resztą bitej śmietany dekorujemy wierzch według uznania. Obsypujemy ciasto startą gorzką czekoladą i układamy wiśnie. Całość należy dobrze schłodzić w lodówce.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Rety....zaczynam mieć pokaźne kompleksy.Jak ty znajdujesz na to wszystko czas i ENERGIĘ... :-) Jesteś naprawdę niesamowita. Pozwolisz,że pobuszuję tu jeszcze u Ciebie. Baaaardzo fajne przepisy:-)Kocham gotować i jeść,ale zazwyczaj moje dania są przyrządzane w jak najszybszym tempie.

    OdpowiedzUsuń
  2. kurcze, jak zachęcająco wygląda ten torcik :)) pyyycha musi być :} ślinka cieknie na samą myśl :}

    OdpowiedzUsuń