środa, 11 października 2017

Domowe batony owsiane

Większość sklepowych "zdrowych" batonów, zawiera między innymi syrop glukozowo - fruktozowy, który jest przeze mnie nieakceptowalny. Te domowe są banalnie proste, a wykonanie ich nie zabiera dużo czasu.
Chłopaki w pełni je zaakceptowali i zabierają je do szkoły.

Składniki podstawowe:

  • banan
  • pół szklanki płatków owsianych
  • 1 łyżka miodu
Składniki "do wyboru":
  • posiekane suszone morele
  • rodzynki
  • posiekane suszone daktyle
  • sezam
  • siemię lniane
  • słonecznik
  • posiekane migdały
  • posiekane pestki dyni
  • żurawina
  • wiórki kokosowe
  • cynamon
Wykonanie:
Banana rozgniatamy widelcem. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy.
Całość wykładamy na dno wyłożonej papierem do pieczenia, keksówki.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach.





Smacznego :)


2 komentarze: