czwartek, 30 czerwca 2016

Jaglana pasta pomidorowa

Coś smacznego na kanapkę.
By nudą nie wiało jak patrzymy na talerz.
A świeża bazylia pobudza swoim zapachem do zycia.

Składniki:

  • 100 g kaszy jaglane (suchej)
  • 10 sztuk suszonych pomidorów
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej bazylii
  • sól

Wykonanie:
Kasze gotujemy tak, by była sypka.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i blendujemy na gładką masę.

Szybko, łatwo i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej.




Smacznego :)

środa, 29 czerwca 2016

Czerwony krupnik

W takie upały mięso na obiad "rośnie mi w ustach". Wolę coś lekkiego ale również sycącego. Dlatego gotuję zupy i nie jem ich gorących, a kasza jest zdrowa i sycąca.

Składniki:

  • pęczek młodej włoszczyzny
  • 5 młodych buraczków razem z liśćmi
  • szklanka kaszy jęczmiennej
  • sól i pieprz
  • 4 duże młode ziemniaki
  • 1l bulionu mięsnego (u mnie wywar z sarniej łopatki)
  • 1 łyżka śmietany 


Wykonanie:
Włoszczyznę i buraki gotujemy do miękkości.
Warzywa wyjmujemy i jak ostygną kroimy.
Dodajemy bulion mięsny i pokrojone ziemniaki. Po około 10 minutach dodajemy kaszę i gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku.
Śmietanę rozrabiamy z wywarem i dodajemy do zupy.



Smacznego :)

poniedziałek, 27 czerwca 2016

Piernik

Pamiętam, że jest lato, ale jakoś dopiero mnie natchnęło na umieszczenie tego przepisu i konsumpcję tego, co z niego wyszło.

Składniki:

  • 1 szklanka miodu
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g przyprawy korzennej do piernika
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka karmelu (2 łyżki cukru rozpuścić na patelni, aż powstanie karmelu)
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki dowolnych bakalii
  • powidła śliwkowe albo konfitura brzoskwiniowa, marcepan do przełożenia


Wykonanie:
Składniki muszą być w temperaturze pokojowej.
Mąkę wymieszać z sodą.
Miód, masło, cynamon, przyprawę do piernika, karmel - zagotować razem.
Wystudzić.
Dodać cukier, mleko, kakao, żółtka i mąkę z soda - mieszać do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę i na koniec delikatnie wymieszać z pozostałą masą.
Dodać bakalie.
Ciasto piec w dwóch mniejszych keksówkach, około godziny w temperaturze 170 stopni - do suchego patyczka.
Po wystygnięciu przełożyć powidłami/konfiturami i marcepanem.
Odstawić na noc.



Smacznego :)

poniedziałek, 13 czerwca 2016

Konfitura truskawkowo-jaśminowa

Jeżeli macie pod nosem te dwa niesamowicie aromatyczne składniki, serdecznie Wam polecam ten przepis. Niemal zemdlałam z odurzenia, zrywając śnieżno białe, miękkie jak jedwab płatki.

Składniki:

  • 1,5 kg truskawek
  • 1 kg cukru
  • szklanka płatków jaśminu


Wykonanie:

Umyte i wyszypułkowane truskawki, umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem.
Ja gotuję je około 3 razy dziennie po pół godziny, przez 2-3 dni, aż konfitura będzie gęsta i ciemna.
Na koniec ostatniego gotowania dodaję płatki i gotuję jeszcze przez 5 minut.
Nakładam do słoików na gorąca, zakręcam, stawiam do góry dnem i czekam do wystygnięcia.






Smacznego :)