Swoją drogą przydałaby się jakaś tarta wytrawna. Ale to w swoim czasie.
Dziś pora na śliwki i masę jajeczną.
Składniki na spód:
- 1 żółtko
- 120 g masła zimnego
- 70 g cukru pudru
- 200 g mąki pszennej
- szczypta soli
Składniki na masę:
- 750 g śliwek
- 50 g mąki
- 130 g cukru
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki
Wykonanie:
Ciasto na spód chyba już wryło się Wam w pamięć, wiec zagniatamy i chowamy do lodówki, a następnie pieczemy.
Po upieczeniu nakładamy na nie połówki śliwek.
W misce ubijamy jajka, dodajemy do nich cukier, mąkę i śmietankę.
Przygotowaną masę wylewamy na śliwki, wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz