środa, 11 czerwca 2014

Rabarbar króluje

Rabarbar ma mnóstwo witamin A, C, E jak również potasu, kwasu foliowego oraz błonnika.
W kuchni stosuje się go tylko do końca czerwca bo później kłącza stają się gorzkie.
Pamiętajmy, że istnieje odmiana ogrodowa, ale i lekarska.



Jak przygotować rabarbar, co ugotować z rabarbaru....?
No ja już miałam dość kompotu i ciasta z rabarbarem.

Mam dla Was coś, co absolutnie zawojowało moją spiżarnią
CHUTNEY RABARBAROWY :)

Składniki:
  • 1 kg rabarbaru
  • szklanka octu winnego
  • 3-5 ząbków czosnku
  • łyżka nasion gorczycy
  • 1,5 szklanki cukru
  • łyżka płynnego miodu
  • szklanka rodzynek
  • 1-2 łyżki posiekanego imbiru
  • po łyżeczce zmielonych ziaren ziela angielskiego i kolendry
  • po 0,5 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
Wykonanie:

Rabarbar umyć, obrać, pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do rondla.
Dodać pokrojony czosnek  i pozostałe składniki oprócz goździków, cynamonu, octu i miodu.
Wymieszać, przykryć i dusić na małym ogniu prze około 30 minut.
Dołożyć pozostałe składniki i zagotować.
Następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 30 minut, by sos zgęstniał.
UWAŻAĆ, żeby nie przywarło dna.
Na gorąco wkładamy do słoików i stawiamy do góry dnem.

Taki "ostry dżem" jest świetnym dodatkiem do mięs, ryb, wędlin.



 Smacznego :)

wtorek, 10 czerwca 2014

Sezon na truskawki :) DŻEM TRUSKAWKA Z MIĘTĄ

Mięta pieprzowa - najpopularniejsza - niesamowicie bogata w witaminy, węglowodany i minerały (fosfor, wapno, żelazo, magnez). Ma duży wpływ na trawienie - zwiększa wydzielanie soku trawiennego.
Najbardziej popularna jest herbata z mięty- z jej świeżych czy ususzonych liści, ale też jako dodatek do ... drinków, a ja Wam zaproponuje ją jako połączenie z truskawką w ... dżemie.



Składniki:
  • 1kg umytych truskawek bez szypułek 
  • 350g cukry
  • garść świeżych, posiekanych liści mięty
Wykonanie:

Umyte truskawki zasypujemy w garnku cukrem i stawiamy na mały gaz.
Dżem gotujemy kilka razy w ciągu dnia aż część syropu odparuje a reszta zgęstnieje.
Do ostatniego gotowania dosypujemy mięte i zostawiamy na gazie przez pół godziny.
Na gorąco wkładamy do słoików "dziurawą" łyżką, by nie było za dużo syropu - najlepiej same owoce. Staram się, żeby podczas gotowania nie rozpadły się zbyt energicznym mieszaniem -wtedy mamy niesamowity efekt w słoiczku.
Syrop znałam sobie do miseczki i zamierzam udekorować nim na przykład ... lody :)

Smacznego :)

czwartek, 5 czerwca 2014

Domowy sos mięsny do makaronu


W mojej kuchni makaron sprawdzi się ZAWSZE. Dzieci zjedzą go z miłą chęcią w absolutnie każdej postaci. Więc można powiedzieć, że jest to danie "awaryjne", ale ostatnio - dzięki przydomowemu ogródkowi z ziołami, podbił serce jak i żołądek moje i ... gości.


Składniki:
  • 750g mięsa mielonego ( u mnie wieprzowo- wołowego)
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek i rozmaryn
  • 2l domowego przecieru z pomidorów
 


Wykonanie:

Mięso podsmażyć na patelni BEZ dodatku tłuszczu.
Dodać przecier pomidorowy, posolić, popieprzyć i dusić aż część sosu odparuje.
Dodać świeży rozmaryn i tymianek - bez gałązek. Ilość zależy od Was. Ja następnego dnia dodałąm więcej bo lubię ten wyrazisty smak i zapach.


Wybór "klusek" również zależy od Was. U mnie tym razem pojawiły się kluski "makaroni".



Uwaga:

Z mięsa wytapia się duża ilość tłuszczu. Po "leżakowaniu"w lodówce się ścina i jest łatwy do usunięcia co polecam.
Dobrze ugotowany makaron powinien być al dente tzn. lekko twardy, ale nie surowy.




Smacznego :)




poniedziałek, 2 czerwca 2014

Botwina

Wiosna to czas "ociekający" witaminami. Botwina to zupa z liści młodych buraków, doskonałą dawka witamin, prosta, szybka,kolorowa....

Składniki:
  • 2 pęczki młodych buraków razem z liśćmi
  • pęczek młodej marchewki
  • młody seler
  • młody korzeń pietruszki razem z nacią
  • ziemniaki 
  • masło
  • sól, pieprz, cukier
  • śmietana
  • ocet
Wykonanie:

Umyte warzywa (oprócz ziemniaków) gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu warzywa jak i liście, kroimy.
Wkładamy znów do wywaru razem z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami - gotujemy aż ziemniaki będą miękkie.
Śmietanę należy najpierw rozrobić w miseczce z gorącym wywarem i dopiero potem dodać do zupy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem a na koniec dodajemy ocet ... GOTOWE :)



Smacznego :)