środa, 29 lipca 2009

Muffinki czekoladowe z migdałami



Muffinki to bardzo wdzięczne słodkości. Łatwe w wykonaniu, cieszą oko i do tego są przepyszne w smaku. Zwłaszcza te mocno czekoladowe. Tym razem skorzystałam z przepisu Moni na muffinki czekoladowe z migdałami.

Składniki:
100 g gorzkiej czekolady (połamanej)
125 g masła
150 g mąki (niepełna szklanka)
3 łyżki gorzkiego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100 g migdałów (posiekanych)
2 duże jajka
100 g cukru
250 ml mleka (1 szklanka)

Wykonanie:

Nastawić piekarnik na 180 ° C. Rozpuścić masło i czekoladę w rondelku wstawionym w garnek napełniony gorącą wodą. Zestawić z ognia. Trzeba pilnować, aby masło z czekoladą się nie zagotowały.

Przesiać mąkę do miski, wsypać kakao, proszek do pieczenia, sól oraz posiekane migały. Wymieszać. W drugiej misce ubić jajka, cukier i mleko mikserem na średnich obrotach. Zmniejszyć następnie obroty i dodawać na przemian suche składniki oraz stopione masło i czekoladę. Cały czas miksować, aż do momentu, gdy masa będzie gładka i kremowa.

Następnie wyłożyć ciasto do papierowych foremek na babeczki wstawionych w formę muffinkową. Piec przez około 20 minut, tak, aby babeczki wyrosły, ale nie były przesuszone. Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić babeczki wykałaczką, jeśli patyczek jest suchy, babeczki są upieczone. Wystawić z piekarnika do ostygnięcia.

Można muffinki udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową, ale bez dekoracji też są wspaniałe!

Smacznego!

wtorek, 28 lipca 2009

Sernik Dukana



Zważywszy na fakt, że w moim życiu uległam modzie na odchudzanie, postanowiłam spróbować także diety proteinowej. Dieta jak najbardziej skuteczna, ale jak to z dietami bywa... wymaga wyrzeczeń. Aby choć trochę osłodzić sobie (słodzikiem!) te trudne chwile, postanowiłam upiec słynny Sernik Dukana. To bardzo proste ciasto, w smaku przypomina trochę leniwe pierogi... tak twierdzi moja Babcia.

Składniki
500 g serka homogenizowanego 0%
1 kostka chudego twarogu (200g)
6 jajek
3 łyżek otrąb pszennych
6 łyżek otrąb owsianych
20 tabletek słodzika (to w zależności od naszych upodobań - musi być dosyć słodkie)
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat cytrynowy(może być starta skórka z cytryny)

Wykonanie
Otręby ze słodzikiem zmielić ( ja posłużyłam się starym młynkiem do kawy mojej mamy).Żółtka jajek oddzielić od białek. Ser (homogenizowany i twaróg) wyrobić mikserem z żółtkami, do wyrobionej masy dodać otręby ze słodzikiem. Białka ubić na sztywno i dodawać masę serową. Wszystko dobrze wymieszać. Na końcu dodać troszkę aromatu cytrynowego oraz proszek do pieczenia.
Wylać ciasto do tortownicy (bez smarowania masłem). Piec 30 min. w 175 stopniach.
To wersja na taki średniej wielkości sernik, można oczywiście piec mniejsze, np. w naczyniach żaroodpornych, wtedy proporcjonalnie mniej składników.

Smacznego!



poniedziałek, 27 lipca 2009

Tarta z budyniem i truskawkami


To ciasto kojarzy mi się z "francuskim okresem" w moim życiu. To cudowne czasy, które pozostawiły wiele wspomnień... łącznie z tymi kulinarnymi doznaniami. Ciasto jest bardzo proste i zadowoli wszystkich! Polecam zwłaszcza na upały! Swój przepis mam od Olivii.

Składniki
ciasto kruche:

200 g mąki
2 - 3 łyżki cukru pudru
100 g zimnego masła lub margaryny
1 jajko
kilka kropel olejku śmietankowego
szczypta soli
2 łyzki wody

wierzch:
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
0,5 l mleka
2 galaretki truskawkowe
truskawki (ilość wg uznania)

Wykonanie:

  1. Przesiać mąkę do dużej miski, dodać cukier puder i sól., wymieszać. Dorzucić pokrojone na kawałki masło (lub margarynę) i wymieszać dłonią, aż z ciasta zrobią się okruszki jak w kruszonce (można też posiekać masło z mąką na stolnicy). Jajko roztrzepać z wodą, wlać do składników wymieszanych w misce, chwilę miksować aż składniki zaczną się łączyć (ciasto można też zagnieść ręcznie na stolnicy). Ulepić kulę z ciasta, zawinąć w przeźroczystą folię i włożyć do lodówki na 0,5 godziny.
  2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3mm. Zawinąć ciasto na wałek i ułożyć w formie do tarty o średnicy 24-28 cm. Ciastem wyłożyć dno i boki formy.
  3. Spód tarty dokładnie poprzebijać widelcem i wstawić ją do lodówki na 0,5 godziny. Piec przez 20-25 minut, aż się lekko zrumieni. Ostudzić w formie.
  4. Ugotować 2 budynie w 0,5 l mleka. Jeśli to budyń bez cukru, należy go odpowiednio posłodzić. Wylać gorący budyń na ostudzone ciasto, rozsmarować równomiernie.
  5. Przygotować galaretkę, zmieniając proporcję wody. Ilość wody zmniejszyć o połowę.
  6. Na przestudzony budyń ułożyć umyte wcześniej i odsączone truskawki. Można pokroić je w plastry, połówki lub ułożyć całe.
  7. Zalać całość tężejącą galaretką. Należy uważać, aby galaretka nie zniszczyła naszej truskawkowej kompozycji. Wstawić ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
Smacznego!





sobota, 25 lipca 2009

Muffinki czekoladowo - śmietankowe z rodzynkami

Mój pierwszy wpis rozpocznę smakiem ciasta czekoladowo- śmietankowego. Ale w muffinkowym wydaniu. Przepis jest bardzo prosty, a efekt zdumiewająco smaczny!

Składniki na ok. 15 szt.
3/4 szkl. cukru

2 szkl. mąki
100 g masła lub margaryny
pół szklanki mleka

1 jajko szczypta soli
1 płaska łyżka proszku do pieczenia

2 łyżki kakao

aromat śmietankowy
rodzynki ( ilość wg uznania)

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem. Gdy masa zbieleje, dodać jajko, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszać dokładnie składniki. Powstałe ciasto rozdzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej kilka kropli aromatu śmietankowego i rodzynki. Wymieszać. Na blaszce do muffinek poukładać papierowe foremki. Wlewać na przemian ciasto do wysokości 3/4 foremki. Można delikatnie przemieszać ciasto znajdujące się już w foremce, tak, aby uzyskać wzory. Piec w 190 stopniach przez 20 minut. Studzić na kratce. Wedle uznania można udekorować muffinki cukrem pudrem lub polewą czekoladową. Jednakże bez dodatków też są pyszne!

Smacznego!